X

Arme kerkbesturen, plaats een zonnepaneel of telefoonmast op het dak van de kerk | Trouw

GERRIT-JAN KLEINJAN − 31/01/13

Een telefoonmast van Vodafone of KPN op het kerkdak. Of in plaats van ouderwetse dakpannen glanzende zonnepanelen op de nok van het bedehuis. Het is een (nu nog) onbekende manier voor kerken om het hoofd boven water te houden. Maar daarin komt verandering als het ligt aan makelaarskantoor MV Vastgoedadvies uit Hilversum.

Leegstand is te voorkomen als kerken creatiever nadenken. Dat schrijft het makelaarskantoor, dat onder meer religieuze instellingen advies geeft, in een onderzoek dat volgende week wordt gepubliceerd. De afgelopen anderhalf jaar sprak het bureau met zowel burgerlijke als kerkelijk gemeenten, landelijke kerkorganisaties en grootstedelijke kerken.

Een andere aanbeveling die de makelaars de kerkbesturen doen, is het verhuren van het gebouw. Het levert extra inkomsten op om het gebouw te behouden voor de krimpende kerkelijke gemeente. ‘Nu staan veel kerkgebouwen 80 tot 90 procent van de tijd ongebruikt als statische elementen in steden en dorpen’, schrijven de auteurs.

De komende tien jaar zullen naar schatting 1200 kerkgebouwen de deuren sluiten. De makelaars bespeuren ‘vaak een gebrek aan visie’ bij kerkbesturen als het gaat om de toekomst van de kerkgebouwen. Zo besteden kerkbesturen tot wel bijna de helft van de jaarlijkse uitgaven aan onderhoud van de gebouwen. Toch is er vaak geen potje voor groot onderhoud. En staat een gebouw eenmaal op de nominatie om verkocht te worden dan is onderhoud er vaak niet meer bij. Niet verstandig, zo menen de makelaars, omdat het een spoedige verkoop moeilijker maakt.

De makelaars stellen verder vast dat zowel plaatselijke protestantse als katholieke kerken amper praten met zustergemeenten verderop. ‘Het leren van elkaars ervaringen en kennis gebeurt zeer mondjesmaat.’ Ook delen kerkbesturen te weinig informatie over de financiële situatie met gewone kerkleden.

Bron: Trouw 31 januari 2013 Religie & Filosofie