X

Makelaarskantoor MV Vastgoedadvies blaast deze week alweer 10 kaarsjes uit en gebruikt dit moment om dieper in te gaan op één van hun belangrijkste expertisegebieden: religieus erfgoed. Midden in de bankencrisis – in 2013 – lieten zij een uitgebreid onderzoek uitvoeren naar de ontwikkeling binnen religieuze organisaties die invloed hebben op het huisvestingsbeleid.

De conclusies van het onderzoek blijken vandaag de dag, in nieuwe tijden van crisis, nog minstens zo relevant en actueel te zijn’, aldus Vera Gemmink RM|RT. Kerkgebouwen hebben een belangrijke maatschappelijke functie, met name in tijden van crisis. Ook is het gemeenschapsgevoel binnen de muren van de kerk in dit soort periodes sterker dan anders. Met het onderzoek uit 2013 toonde MV Vastgoedadvies al het belang aan van herbestemming van religieus erfgoed, waarbij alle betrokken partijen op een goede manier bij elkaar gebracht worden.

Het vooruitzicht destijds was dat binnen 5 tot 10 jaar een groot deel van de kerken in Nederland ‘failliet’ zou gaan en daardoor het vinden van een nieuwe bestemming hoog op de agenda zou blijven staan. Dit is gedeeltelijk uitgekomen, vele religieuze panden staan nu aan de vooravond van hun herbestemming. Tijdens het proces van herbestemming van religieus erfgoed zijn er veel partijen die, soms onverwachts, naar voren treden met hun mening over de toekomst van het gebouw. MV Vastgoedadvies houdt bij ieder project de focus op hoe er wordt omgegaan met de kerk als landmark. Daarbij draait de aan- en verkoop van een (voormalig) kerkgebouw altijd om mensen, niet om stenen.

Met 40 jaar ervaring op het gebied van religieus erfgoed heeft MV Vastgoedadvies zich dermate gespecialiseerd op dit gebied en hoe vakkundig om te gaan met de bijbehorende problematiek. Dit vraagt om een voortdurend aanpassingsvermogen, om zo de ontwikkeling van de functie van kerkgebouwen en bijbehorende veranderingen bij te houden, die ontstaan is uit een jarenlange ontwikkelingen van een verminderend aantal kerkbezoeken. Een belangrijke terugkerende vraag hierbij is: ‘Wat gebeurt er straks met de stenen?’

Ter ere van het 10-jarig bestaan van MV Vastgoedadvies kunnen zowel nieuwe als bestaande klanten gebruik maken van diverse jubileumacties. Meer informatie hierover is te vinden op de website van MV Vastgoedadvies.