X

Terwijl slechts een paar decennia geleden de kerk nog ons algehele straatbeeld domineerde, is de ontkerking in Nederland inmiddels al in een vergevorderd stadium. Zo vergevorderd zelfs dat de ontkerking ook bij ouderen flink doorzet. De reacties zijn verdeeld: van verdriet tot gelatenheid. Maar we kunnen er in ieder geval zeker van zijn dat deze trend echt doorzet. Zo zijn steeds meer Nederlanders hoger opgeleid en mede daardoor breidt de groep ongelovigen zich steeds verder uit, concludeert Joris Kregting in een recent gepubliceerd onderzoek.

Toch kan er wel iets gedaan worden om onze kerken in zekere zin toch onderdeel uit te laten maken van onze straten en pleinen, namelijk door creatief te zijn. Hoezo creatief? Het is voor de gemeenschappen van al die (voormalige) kerken van groots belang dat er een nieuwe bestemming wordt gevonden voor hun geliefde kerk. Dat is iets waar dan ook steeds meer op grote schaal in wordt geïnvesteerd.

Wonen in een kerk?

Veel leegstaande kerken hebben in de afgelopen jaren een nieuwe bestemming gekregen, veelal met een culturele of maatschappelijke functie. Maar er zijn ook diverse kerkgebouwen omgebouwd tot appartementencomplex, woonhuis, bedrijfsruimte, boekhandel en zelfs tot trampolineparadijs. De herbestemming van kerken maakt in ieder dorp en in elke stad veel uiteenlopende emoties los. De gevoeligheid van de discussie en de voorwaarden van de herbestemming verschilt zélfs tussen katholieke en protestante kerken. Zo blijkt na onderzoek van Trouw, dat bij het vinden van een nieuwe bestemming voor katholieke kerken aan strengere voorwaarden moet worden voldaan.

De gevoeligheid van kerkelijke herbestemming

Hoewel het onoverkomelijk is dat er de komende jaren steeds meer kerken leeg zullen komen te staan, is het juist belangrijk om hier respectvol en eerbiedig mee om te gaan. MV Vastgoedadvies houdt hier rekening mee en heeft met 40 jaar ervaring op gebied van religieus vastgoed, veel kennis van de bijbehorende problematiek. Vanuit onze visie draait de aan- en verkoop van een (voormalig) kerkgebouw om mensen, niet om stenen.

Onze gespecialiseerde werkwijze

MV Vastgoedadvies voert, verspreid door het hele land, opdrachten uit voor een grote diversiteit aan kerkgenootschappen. Wij hebben vanuit die ervaring inzicht in de onderlinge verschillen in de emoties van partijen en van individuen betrokken bij het kerkgebouw én bij de interne besluitvorming.

Tot onze diversiteit aan werkzaamheden behoren onder andere het taxeren van een kerk ter voorbereiding op een verkoop- of aankoopbeslissing, het adviseren van betrokken partijen bij het nemen van strategische beslissingen met betrekking tot het eventueel sluiten van een kerk, het taxeren van een kloostercomplex voor aankoop, projectbegeleiding bij herontwikkeling en herbestemming én de verkoop van kerken.

Projectbegeleiding op maat

Of het nu gaat om herbestemming of herontwikkeling van erfgoed, maatschappelijk vastgoed, een kerkgebouw of een samenvoegingstraject van diverse parochies, professionele projectbegeleiding is van cruciaal belang. In zekere zin bepaalt het ook wel het succes van het gehele traject. Bij MV Vastgoedadvies zien wij dit grotere plaatje en beseffen wij dat herontwikkeling, herbestemming en samenvoeging allen projecten zijn van lange adem. Dit betekent niet automatisch dat het ook per definitie dure projecten moeten zijn. Sterker nog: wij zijn van mening dat goede, passende projectbegeleiding juist geld oplevert. Aan goede projectbegeleiding liggen enkele succesfactoren ten grondslag die wij gericht inzetten, waarbij wij continu de overstijgende belangen in gedachten houden.

De inzet van onze expertise

Bij MV Vastgoedadvies kijken we naar de impact van de herbestemming op de gehele gemeenschap. Wat willen de opdrachtgevers? Wat is passend in de betreffende situatie? Wij denken mee, voorzien u van advies, voeren een taxatie uit van begin tot eind of regelen alle zaken rondom een aan- of verkoop.

Neem voor meer informatie over onze werkwijze gerust contact met ons op.

Contactformulier