X

Casus 1
Op verzoek van de huurders van een kantoorverzamelgebouw is er een energielabel aangevraagd. Het betreft een pand waarbij het voorste deel uit de jaren ’30 een gemeentelijk monument is met enkel glas en stalen kozijnen. De aanbouwen dateren uit de jaren '60 en '70. De kantoren liggen ingeklemd tussen woningen (eigen label) en een niet gebruikte zolder.

Voor de kantoren werd een energielabel A afgegeven. Voor de huurders en verhuurder was dit uitermate gunstig, maar zegt dit echt iets over duurzaamheid?
Casus 2
Een overheidsinstantie heeft 10 jaar geleden een gebouw neergezet met veel open ruimtes waar medewerkers elkaar kunnen ontmoeten. Het gebouw is voor de instantie veel te groot geworden, dus willen zij het pand verlaten. De grote verkeersruimte (circa 40% van het perceel) maakt dat het gebouw te kostbaar is om te herbestemmen. Slopen lijkt financieel een goede optie, maar hoe duurzaam is dat? Investeringen zijn nog niet afgeschreven en ook nieuwbouw is belastend voor het milieu (productie nieuwe materialen, transport, etc.).
Casus 3
De Toyota Prius was de eerste hybride auto. De Prius werd het symbool voor de schone ‘auto-industrie’. De auto was zo gemaakt dat hij erg zorgvuldig omging met brandstof. Alleen bleek later dat de productie van deze auto voor veel meer vervuiling zorgde dan de productie van een ‘vuile’ auto. Oftewel, ogenschijnlijk hoeven duurzame maatregelen in de praktijk niet duurzaam te zijn.

Foutje, bedankt
Voor huurders en verhuurder was Energielabel A uitermate gunstig, maar zegt dit echt iets over duurzaamheid?

Nieuwbouw, duurzaam?
Slopen lijkt financieel een goede optie, maar hoe duurzaam is dat?

De Toyata Prius
Als we alle factoren meenemen, is het dan echt zo duurzaam als het lijkt?